FOLLOWERS

SEBELUM TU TINGGALKAN JEJAK DULU NANTI BOLEH SAYA IKUT!!!

KAWAN2 SAYA

Wednesday, February 18, 2009

rumahku syurgaku


faktor utama yang mengorak keluarga atau rumah tangga islam ialah suami dan isteri. rumah tangga mesti dibina atas taqwa yang kukuh yakni dengah menjadikan Tuhan sebagai cita-cita dan matlamat utama. itulah bezanya rumah tangga biasa dan rumah tangga luar biasa.

Biasanya suami..
kalau baik pon, setakat jaga makan dan minum keluarga sahaja. tanggungjawab terutama dalam soal memberi ilmu dan didikan agama biasanya terabai.


Suami luar biasa...
ahli keluarganya sangat dijaga keperluan hidup lebih2 lagi tanggungjwb dalam memberi ilmu dan didikan agama sangat diutamakan.
Biasanya suami...
mudah melenting apabila isteri atau anak membuat salah. ataupon ada juga suami yang membiarkan sahaja anggota keluarganya berbuat sesuka hati, tidak kira betul atau salah.
Suami luar biasa...
apabila isteri atau anak2 buat salah, diberinya tunjuk ajar untuk membetulkan kesalahan itu. dia tahu mereka buat salah kerana kecetekan ilmu, kurang bimbingan, terleka, atau kerana dorongan nafsu.
Biasanya suami..
menyerahkan bulat2 tugasan mengurus rumah tangga kepada isteri sekalipon dia tahu isterinya penat kerana turut bekerja. baginya, kerja rumah itu kerja perempuan.
Suami luar biasa..
sentiasa memberi dorongan terhadap isteri dlm urusan rumah tangga, karier dan anak2 untuk mengejar keredhaan Tuhan. menyelesaikan urusan rumah tangga adalah satu kerja yang sgt besar kepada seorang ibu demi untuk melahirkan pemimpin2 negara yang takut dan cinta Tuhan.
Biasanya suami..
suka memandang perempuan lain di tempat kerja atau di luar rumah. sebab itu banyak kes2 suami main kayu tiga. porak-peranda rumah tangga dibuatnya.
Suami luar biasa..
berpegang pada larangan Tuhan supaya tidak memandang wanita lain. yakni tidak memandang secara lahiriah atau memberi perhatian dan perasaan terhadap wanita lain. maka hati suami tertumpah pada isterinya sahaja. baru aman rumah tangga

0 comments:

Post a Comment

HINGGA 2MARCH2011

HINGGA 1FEB2011

AWARD FOLLOWER

AWARD FOLLOWER ZON2U

YATSYATI.COM

~ BISIKAN HATI HAMBANYA ~

~ BISIKAN HATI HAMBANYA ~

Aku jadikan Surah Al-Quran itu Surat Cintamu
Ya Allah,
Aku jadikan nya teman hidup dimana jua ku berada...
Aku jadikan Solat, talian hubunganku denganMu
Ya Allah,
Takala rindu melanda... Bisikan Dzikir...
menjadi penawar hati ku
Ketika sujud...Aku memohon agar Kau
menerimah amalan ku...
Dalam Tahajud ku bisikan ..
Ya Allah, moga Engkau letakkan aku bersama yang Kau kasihi..
Dan panggilan pulangku...-

BLOGLARIAN

HINGGA 26DIS2010

FOLLOWER AWARD NORGADIS

Create your own banner at mybannermaker.com!

ADD BLOG GIVEAWAY

 

Template by Maya