KAWAN2 SAYA
Tuesday, March 3, 2009
Variasikan Hidangan Untuk Elak Bosan..
KITA TENTU SUDAH BANYAK MENGETAHUI TENTANG JENIS MAKANAN YANG MENYIHATKAN TUBUH.TETAPI CUBA RENUNGKAN,APAKAH SELAMA INI KITA BENAR-BENAR DAPAT MENIKMATI MAKANAN YANG ANDA SANTAP?SEBAHAGIAN DARIPADA KITA,MEMANG TIDAK TERLALU MENITIKBERATKAN SOAL KUALITI MAKANAN.BAGI KEBANYAKAN KITA,ASALKAN MAKANAN ITU SEDAP SUDAH MEMADAI.TETAPI BAGI SEBAHAGIAN ORANG,MEREKA MENGANGGAP BAHAWA MENIKMATI HIDANGAN ADALAH SEBAHAGIAN DARI KERJA SENI SELAIN BERUPAYA MENYUMBANGKAN PADA KESIHATAN TUBUH.SELAIN ITU JUGA ADA LAGI EMPAT PERKARA LAIN YANG PERLU DIPERHATIKAN:
1.VARIASI RASA
Pilihlah makanan yang memiliki variasi rasa.Cubalah rasa yng berbeza antara makanan pembuka,makanan utama dan makanan penutupnya.Contohnya,jika kita sudah memilih sup ayam sebagai makanan pembuka maka kita perlu memilih hidangan tidak berasaskan ayam pada hidangan utama.
2.VARIASI WARNA MAKANAN
Menikmati makanan dengan yan mempunyai banyak warna pastinya menarik dan tidak membosankan.Pilihlah salad dengan warna sayuran yang berbeza.Misalnya jagung dengan tomato serta lada hijau yang segar.
3.VARIASI TEKSTUR MAKANAN
Jangan menyediakan makanan yang bertekstur sama semuanya pada satu-satu hidangan sahaja.Misalnya kita boleh menggabungkan hidangan bertekstur lembut dengan hidangan bertekstur rapuh untuk satu-satu hidangan.Ini untuk mengelakkan rasa jemu.
4.VARIASI SUHU MAKANAN
Variasikan juga suhu makanan yang kita pilih.Dianjurkan juga untuk tidak memilih hidangan yang sama suhu.Jika kita memilih salad pasta dingin sebagai hidangan pembuka maka makanan utama kita boleh memilih daging kambing panggang dengn kentang putar yang disajikan panas.
1.VARIASI RASA
Pilihlah makanan yang memiliki variasi rasa.Cubalah rasa yng berbeza antara makanan pembuka,makanan utama dan makanan penutupnya.Contohnya,jika kita sudah memilih sup ayam sebagai makanan pembuka maka kita perlu memilih hidangan tidak berasaskan ayam pada hidangan utama.
2.VARIASI WARNA MAKANAN
Menikmati makanan dengan yan mempunyai banyak warna pastinya menarik dan tidak membosankan.Pilihlah salad dengan warna sayuran yang berbeza.Misalnya jagung dengan tomato serta lada hijau yang segar.
3.VARIASI TEKSTUR MAKANAN
Jangan menyediakan makanan yang bertekstur sama semuanya pada satu-satu hidangan sahaja.Misalnya kita boleh menggabungkan hidangan bertekstur lembut dengan hidangan bertekstur rapuh untuk satu-satu hidangan.Ini untuk mengelakkan rasa jemu.
4.VARIASI SUHU MAKANAN
Variasikan juga suhu makanan yang kita pilih.Dianjurkan juga untuk tidak memilih hidangan yang sama suhu.Jika kita memilih salad pasta dingin sebagai hidangan pembuka maka makanan utama kita boleh memilih daging kambing panggang dengn kentang putar yang disajikan panas.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment