KAWAN2 SAYA
Tuesday, March 3, 2009
BAGAIMANA MERANCANG MAKANAN?
Rancang menu hidangan untuk keluarga;
1.Pilih hidangan yang digemari ahli-ahli keluarga dan sesuaikan resepi mengikut yang dicadangkan oleh pakar kesihatan/Kementerian Kesihatan.
2.Hidangkan masakan yang mudah disediakan tetapi menarik dan menyelerakan.
Sediakan hidangan yang menggunakan campuran pelbagai jenis bahan makanan.
3.Gunakan cara memasak yang mengekalkan warna dan rasa asal makanan.
4.Hidangkan makanan yang baru dimasak.
5.Hidangkan makanan bersama-sama campuran ulam-ulam dan hidangan sayur-sayuran yang segar bersama-sama buah-buahan segar yang beraneka warna bentuk.
6.Rancangkan supaya hidangan disediakan pelbagai cara.Ini termasuk memanggang,mengukus,merebus dan menggoreng tanpa minyak.
7.Kurangkan hidangan bergoreng terutamanya yang disaluti tepung.
8.Gunakan air limau nipis atau kasturi untuk menambahkan kelazatan makanan yang dipanggang atau dikukus.
9.Utamakan buah-buahan sebagai pencuci mulut.
10.Hidangkan jus buah-buahan segar atau air kosong untuk menggantikan minuman manis.
11.Bahagikan hidangan makanan mengikut waktu makan sepanjang hari.
12.Utamakan sarapan pagi,makan tengahari dan makan malam.
13.Rancang waktu makan mengikut waktu biasa.
14.Jika mengambil makanan ringan,pastikan ia dimakan dua jam sebelum waktu makan utama.
15.Sajikan makanan mengikut saiz hidangan yang sesuai dengan keperluan untuk mengelak pengambilan makanan yang berlebihan.
1.Pilih hidangan yang digemari ahli-ahli keluarga dan sesuaikan resepi mengikut yang dicadangkan oleh pakar kesihatan/Kementerian Kesihatan.
2.Hidangkan masakan yang mudah disediakan tetapi menarik dan menyelerakan.
Sediakan hidangan yang menggunakan campuran pelbagai jenis bahan makanan.
3.Gunakan cara memasak yang mengekalkan warna dan rasa asal makanan.
4.Hidangkan makanan yang baru dimasak.
5.Hidangkan makanan bersama-sama campuran ulam-ulam dan hidangan sayur-sayuran yang segar bersama-sama buah-buahan segar yang beraneka warna bentuk.
6.Rancangkan supaya hidangan disediakan pelbagai cara.Ini termasuk memanggang,mengukus,merebus dan menggoreng tanpa minyak.
7.Kurangkan hidangan bergoreng terutamanya yang disaluti tepung.
8.Gunakan air limau nipis atau kasturi untuk menambahkan kelazatan makanan yang dipanggang atau dikukus.
9.Utamakan buah-buahan sebagai pencuci mulut.
10.Hidangkan jus buah-buahan segar atau air kosong untuk menggantikan minuman manis.
11.Bahagikan hidangan makanan mengikut waktu makan sepanjang hari.
12.Utamakan sarapan pagi,makan tengahari dan makan malam.
13.Rancang waktu makan mengikut waktu biasa.
14.Jika mengambil makanan ringan,pastikan ia dimakan dua jam sebelum waktu makan utama.
15.Sajikan makanan mengikut saiz hidangan yang sesuai dengan keperluan untuk mengelak pengambilan makanan yang berlebihan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment