KAWAN2 SAYA
Tuesday, March 3, 2009
MENYEDIAKAN HIDANGAN YANG SIHAT
Cara menyediakan dan memasak makanan yang baik boleh membuat sesuatu hidangan itu lebih berkhasiat.Antaranya;
1.Buangkan lemak daging dan kulit ayam.
2.Basuh buah-buahan dan sayur-sayuran segar sebelum dimakan.Elakkan daripada
merendam buah-buahan dan sayur-sayuran.Sebaliknya gunakan air bersih yang
mengalir.
3.Elakkan daripada memotong atau menghiris kecil buah-buahan dan sayur-syuran.
4.Rebus ubi kentang dan keledek bersama kulit setelah di bersihkan.
5.Gunakan air cuma sebanyak yang mencukupi apabila menyediakan masakan sup atau
masakan berkuah.
6.Tentukan air telah mendidih atau minyak adalah panas apabila memasukkan makanan
untuk dimasak.
7.Elakkan memasak terlalu lama untuk mengekalkan warna dan bentuk sayur-sayuran.
Masukkan bahagian-bahagian yang keras dahulu.
8.Tutup kuali atau periuk apabila memasak sayur-sayuran untuk mengelak kehilangan
vitamin.Menutup kuali atau periuk apabila menggoreng tanpa minyak memendekkan
masa memasak dan mengekalkan khasiat sayur-sayuran.
9.Kurangkan penggunaan garam,kicap.sos,bahan perisa dan soda.Sebaliknya gunakan
air rebusan ayam,daging,ikan bilis dan sayur-sayuran.
10.Kurangkan kandungan lemak sup dan membuang lapisan minyak masak yang beku
setelah disimpan dalam peti sejuk.
11.Elak menggunakan minyak yang telah bertukar warna setelah dipanaskan kepada
suhu yang tinggi bagi jangka masa yan lama.
12.Bahan makanan yang mudah rosak seperti daging,ayam,ikan,susu,telur dan makanan
yang telah dimasak perlu disimpan pada suhu yang rendah didalam peti ais
sebelum digunakan.Potong daging dan ayam mengikut kuantiti yang diperlukan
untuk satu masakan sebelum dibekukan.Membeku semula makanan yang telah
dicairkan boleh menyebabkan makanan menjadi rosak dan mengakibatkan keracunan
makanan.
1.Buangkan lemak daging dan kulit ayam.
2.Basuh buah-buahan dan sayur-sayuran segar sebelum dimakan.Elakkan daripada
merendam buah-buahan dan sayur-sayuran.Sebaliknya gunakan air bersih yang
mengalir.
3.Elakkan daripada memotong atau menghiris kecil buah-buahan dan sayur-syuran.
4.Rebus ubi kentang dan keledek bersama kulit setelah di bersihkan.
5.Gunakan air cuma sebanyak yang mencukupi apabila menyediakan masakan sup atau
masakan berkuah.
6.Tentukan air telah mendidih atau minyak adalah panas apabila memasukkan makanan
untuk dimasak.
7.Elakkan memasak terlalu lama untuk mengekalkan warna dan bentuk sayur-sayuran.
Masukkan bahagian-bahagian yang keras dahulu.
8.Tutup kuali atau periuk apabila memasak sayur-sayuran untuk mengelak kehilangan
vitamin.Menutup kuali atau periuk apabila menggoreng tanpa minyak memendekkan
masa memasak dan mengekalkan khasiat sayur-sayuran.
9.Kurangkan penggunaan garam,kicap.sos,bahan perisa dan soda.Sebaliknya gunakan
air rebusan ayam,daging,ikan bilis dan sayur-sayuran.
10.Kurangkan kandungan lemak sup dan membuang lapisan minyak masak yang beku
setelah disimpan dalam peti sejuk.
11.Elak menggunakan minyak yang telah bertukar warna setelah dipanaskan kepada
suhu yang tinggi bagi jangka masa yan lama.
12.Bahan makanan yang mudah rosak seperti daging,ayam,ikan,susu,telur dan makanan
yang telah dimasak perlu disimpan pada suhu yang rendah didalam peti ais
sebelum digunakan.Potong daging dan ayam mengikut kuantiti yang diperlukan
untuk satu masakan sebelum dibekukan.Membeku semula makanan yang telah
dicairkan boleh menyebabkan makanan menjadi rosak dan mengakibatkan keracunan
makanan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment